Skoči na vsebino

PNP – Outsider 4

OUTSIDER 4 - kronika PNP

s KAJO in PIo

Kaja
1. dan

Po nekaj kratkih urah spanja na kavču sem se zjutraj z Majo odpeljala na pot proti Velikemu Podlogu. Od tam smo se z zamudo odpravili na pot najprej čez Krakovski gozd. Cesta je bila blatna in razrita, a smo vsaj hodili po senci. Postanek smo naredili pri Kostanjevici na Krki, kjer smo se kopali in igrali odbojko na mivki. Po odbojki smo se kopali še enkrat in sicer v večjem številu, saj nam je bilo po odbojki na vroči mivki zelo vroče. Po hoji po ravnem se je začel teren vzpenjati. Razdelili smo se v dve skupini: fantje so odhiteli po strmi in krajši poti, punce in Matic Frlež pa smo se odločili za daljšo pot, ki smo jo še podaljšali z odmori na vsakem drugem ovinku. Ko smo prišli do zavetišča na Štembuhu. nas je že čakalo kosilo – čevapčiči in zelenjava, ki so ga pripravili fantje, saj so nas čakali skoraj dve uri. Po kosilu smo se pogovarjali in smejali za mizo ob zavetišču ter se med seboj boljše spoznali. Zvečer smo postavili šotore in poskusili prvo domačo salamo.

Pia - 1. dan

Danes se je dan začel že zelo zgodaj, saj je pot iz Škofje Loke do Krškega kar dolga. Začeli smo v Velikem Podlogu. Najprej smo se podali čez Krakovski gozd po ravni, razriti poti, kar je bilo naporno. V Kostanjevici na Krki smo imeli daljši postanek, kjer smo se nekateri kopali in igrali odbojko. V nadaljevanju je postajalo bolj vroče, pot pa bolj strma. Pred večjimi klanci smo se razdelili v dve skupini, ena je šla po težji, druga pa po lažji poti. Jaz sem si izbrala lažjo pot, z odločitvijo sem bila zadovoljna, ker smo šli bolj počasi in smo tudi naredili več počitkov. Prva skupina je bila pred nami na cilju dneva vsaj uro in pol pred nami, kar je bila prednost, saj smo imeli mi ob prihodu že pečene čevapčiče in narezano zelenjavo. Ko se je sonce malo umaknilo, smo postavili šotore. Danes sem spoznala veliko novih ljudi. 

Kaja
2. dan

Zutre sm ustali ub pol šjestih, kar je bl prezgodi. Bla sm dežurna, zato sm pštelvala zajtrk za celi ekipi. Pol sm šli hodit, pa nas je dubu dješ ž pred koči na Gospodični. Aja, d Gospodične sm pršli čez Trdinov vrh. Na koči sm bli zl doug, js sm tut mal spala. Umes sm šla tankat vodo, pa je ornk zagrmel. Ustvarl sm kabelski vozu, zasluga grij Aleks pa Timotej. K je nehal padat, sm šli napre. Hodl sm po makedam pa asfalt do Vahte. Spet sm bla dežurna, pa sm mogla kuhat. Matic je zažgau oz. prsmodu riž u tistm cajt k sm šla stran. Dilu sm se za 15 min žih izognla, tak da sm šla postaut šotor, da bota lahk Maja pa Pia spale. Luka je naredu supr fafle, tak da sm usaj to lahk jedla č ž riža nism tak dost. Po večerji sm šla pod tuš. Tega sm se ceu dan veselila. Pol smo šli še špilat fuzbal – punce prot pobm – seveda se nism trudla preveč, pa sm mal stala uzade. Pobi s zmagal 10:6, kar je kr mal slab, č uprašate mne. P tekmi sm si zaslužla še en tuš. Pnoč bo mnde djež spet, sam mi tri grima usjan u šotor, držte pesti, dam ustala suha. 

Pia
2. dan

Dons smo spet mogl zgodi ustat, razlika je bla edin u tem, da sm loh včer spala še mal v avtu, dons je blo treba pa po zajtrku it hodit, sam men je blo čist kul. Najprej je bla pot zlo lepa po gozdu, pol pa se je začela makedamska pot in z njo tud klanci. Na poti do Trdinovega vrha smo mel kr hud tempo, tk da mej umes kr mal zabil. Na vrhu pr cerkvi smo mel daljšo pavzo in nato nadaljeval pot do Gospodične. Umes nas je ujeu dž, pa mal je tud grmel, kar mi ni blo tok fajn. Na Gospodični smo mel zlo dolgo pavzo, ki je kr pasala, da smo se mal spočil. Pot od Gospodične do Vahte je bla men osebno mal smotana, ker je blo skoraj cel čas po makedamu in na dol. Tam smo postavli šotor in Mesne jagode so nam prpravle večerjo. Rižota je bla zažgana, vsaj perutničke so ble dobre. Po večerji smo s fanti igrale nogomet. Itak so nas punce zmagal, sam tok majhne razlike nism prčakvala (10:6). Po nogometu sm si prvošla še en tuš, k je kr pasau. 

Kaja
3. dan

Prva stvar k sm jo zjutre pogruntala je bl to, da me use boli pa da je mrzl. Pa še šotor je bil vs mokr. Čez kako uro sm sprejela še slabo odločitu – obula sm gojzarje namest adidask, pol sm pa skor ceu din hodli p asfalt al pa makedam. Šli sm čez Semič, k mi je kr dobr znan, pa mrm rečt, da mi je bl ušeč kadr se vzim mem z avt. Ko sme počival pred vzpon na Planin, mi je Kinky prnesu nekga vlkga pajka, tk da sm prvič u tem dnevi pozabla, da me ke boli. D Planine se je seveda vlekl, sam težk prčakvan ksil je blo pa še slabš k učir. Dans je nadvse sposobn kuhar mali Gašper postregu napou srove zrezke. Na hitr smo še postavl šotore, zato kr je kazal na djež. Seveda sm bla prjazna, pa šla pomagat postavt šotor še Emi pa Neji in se s kladivom poknla čez noht, u tem cajti so šli drugi zlagat drve. K se mn to ni dal, sm šla raj spravt konja nazaj u ugraj, pol sm pa šla z Majo sprobat en challenge z vodo. In sma zamudle en pomembn sestank – ups. Ker ni blo druge za delat, sm šla še mal do signala pa pregledala Instagram. Amen. 

Pia
3. dan

Dons zjutri je bla budnca mal kasnej kt prejšn, sam način je biu mal bl nadležn. Ponoč je ful zeblo, sam se nism hotla oblečt, k sm mela pulovr za povštr. Pot mij bla mal smotana, k smo večino cajta hodil po makedamu, edin kar smo lezl čez najbolj zarašeno šumo. K smo pršli na Planino, so Shojeni šuhi in Kompresijske nogavice šli kuhat kosilo. Gašper (mali) in Aleks sta prpravlala meso, biu je napou srou tk da sm ga šla še mal na žar dt. Makaroni niso bli tuk slabi. Po kosilu smo šli eni gospe pospravlat drva, blo je kr fajn, na konc nam je dala še limonado. Ko smo pršl nazaj, smo izžrebal osebo, ki jo bomo mel za skritga prijatla. Še kr ne dojamem ceuga koncepta, sam sej bo počas. Dubla sm enga, k nism še kej prou z njim komunicirala, tk da mi to še dodatn oteži del. Dons smo se še igral neki s kartami, kar znam (remi). Toj blo pa to od dneva. 

Kaja
4. dan

Zjutri sm šla zadnič v dnevu na “uredu wc”, pol je ostalo sam še drevo. Dans smo se na pot orientiral sami po ekipah. Umes smo hodli čez gošo pa pohodli osir, Matica F je piknlo 7 os – bogi. Kasnej smo hodli čez neko zarašeno gošo in nas je use pokraspal po nogah, tak da ne vem, če smo lih za na morje zdej. Na cilju smo najprej kako uro čakal naš kombi, ko je pa končn pršu, nas je pa falu. Pol smo na hitr u vročin postavli šotore, dežurna ekipa Urh je žaba  je šla pa kuhat vlke čevape pa juho. Nakonc je blo premal čevapov, usak je dobu sam 2. Aja, pa pred južni smo punce pa Matic mel še pevske vaje. Mislm, da mamo super glasove. Zvečer smo igral rovrčka. Js sm se že na začetku zapodla pod kombi in moj križ je za dans zakluču, sam sm se vseen zruvala še s Pio pa Klaro, do nobene nism bla nasilna, ker pač to ni lepo, sam u Klarinem primeru prijaznosti lih nism dobla nazaj – pač pride tk. Seveda sm pol mal predčasn končala tekmo pa šla uživat na stran igrišča. 

PS – na koncu sem dobla možnost tuša in kopalnice – ka češ bolšga. 

Pia
4. dan

Zjutri je bla budnca super. Maček Muri in še ena muska k nevem kk sej imenvala sta prov supr zjutri pasali. Ponoč nism neki velk spala k so se skoz ene žvali uglašale pa še konj se je pršu past na mest, kjer smo spal. Pot je bla najprej po makedamu, kar men osebno ne paše glih. Pol smo pa kr naenkrat zavil u šumo in hodil po brezpotju. Mal mij blo čudn k si nism zvila gležna al da nism kje padla. Edin, kar sej nardil je blo, daj en stopu na osji gnezd so jih ose ene par popikale. K smo naslednjič zavil na brezpotje, je blo pa ful trnov, tk da smo zdej popraskani. K smo pršli do farme, kjer dons spimo, smo se kr fletn zleknl pod en drevo, da smo čakal kombi. K je kombi pršu, je skupina Urh je žaba nardila južno, k je bla še najboljš do zdej razn čevapov k smo jih jedl prv dan. Pred kosilom smo punce in Matic še neki mal zapel, naučila sm se štir akorde. 🙂 Po kosilu smo se šli rovrčka, kar se mi zdi kr nasilna igra. Js sm si mal noht prepognla, sam nč hujšga, sm bla koj nazaj u igri. Rezultat je biu izenačen in usi smo dobil 10 točk za svojo skupino. 

Kaja
5. dan

Ob 4 ponoč nas je zbudu vodnik Gašper, da smo šli gledat čez teleskop. Vidli smo Jupiter pa lune, Saturn pa še neki zvezd. Zutri so nas pustil spat do sedmih, kar je dlje k ponavadi. Pa še okol 3 zjutri sm šla na wc, pa sm zabredla u grmovje. Hodl smo komi 6 km, sam u Kozice gor, smo useen ornk švical, sam se je splačal za razgled. Popoudan smo šli še na rafting pa ker hočmo bit fit sm seveda veslala od začetka do konca. Na koncu smo lazli čez jez k je meu preveč vode. Js sm hotla lepo splezat čez, ampak je biu polzek, sm padla dol u nizko vodo na skale, pa jo nekak odnesla brez poškodb. Ko smo čakal na kombi, so se fanti šprical s šlaufom za zalivanje. Pol smo šli u gostilno na sladoled in pjačo – fajn priboljšek. Zvečer smo se učil vozle in mel tekmovanje. Maticu F vozli res ne grejo, tud ne pol ko sva se z Brinom mučla, da b ga naučila vsaj biča. Po salami bomo dobli še šmorn, pol pa spat. Šmorn je biu super. 

Pia
5. dan

Dons ponoč smo s teleskopom opazval planete. Vidli smo Saturn, Jupiter z lunami, Uran. Mogl smo se zbudit ob štirih zjutri in je blo zlo mrzlo. K smo zaklučl, sm šla nazaj spat in se zbudila pred Matičevo budilko. Pot je bla kratka, pa po mojem mnenju kr zahtevna. Blo je ful vroče za na gor in čudežno je Matic F vodu zlo hitr. Za na dol smo šli tud kr hitr, vroče ni blo tok, sam ful je nabijal u meča. Do kampa smo pršli že kr zgodi, najprej smo se šli mal v Kolpo kopat, sam ns je že kr kmal pršu Matej iskat, da se gremo raftat. Raftanje je blo u redu, sam na cajte mal dolgčas, sm mislna, da bo bol adrenalinsko. Ful je blo edin dobr k smo se umes ustavlal, da smo lahk skakal u vodo iz čolna in nekje tud s skale. Merino majčke smo raftanje zaklučl prej, k smo mogl it kuhat. Men se zdi, da smo kr dobr skuhal. Po kosilu smo se šli še mal kopat in skakat s skale. Ko smo se stuširal in zrihtal, smo mel delavnice v skupinah – učil smo se nrdit različne vozle. Po delavnc smo Merino majčke nardil še šmorn, k je biu glede na to, da nismo mel recepta ful dober. Matej je biu še tok prijazn, da nam je narezu še salamo. 

Kaja
6. dan

Zjutri smo spet mel podalšan spanc. Spet je napoču cajt, da bomo Mesne jagode dežurne, zato smo pospravlal po zajtrku. Štartal smo mal kasnej, pa večinoma hodl po asfaltu. Umes smo delal izzive za točke. Edn od njih je biu tut ta, da se za 10 točk vržemo v vodo. Maja je bla itak prva not. Malco smo pojedl u jami, k smo jo še mal raziskal. Pred njo je biu pa mrtu mrjasc. Umes so se mi uničle tevike, pa sm jih vrgla u najbližji koš. Kr smo mel prekratko pot, smo “skočl” še na Kostel. Od tam smo do Fare hodli po gošah. Ko smo pršl, smo šli kuhat kosil. Dans sm js naredla riž, da ga slučajn kdo neb prsmodu. Spekla sm še neki fafl, ki so ble mende kr dobre. Z Brinom sva se namatrala s pomivanjem, na konc smo dobli še sudoku oziroma 2 za rešit. Enga smo že, drug bo pa še mau počaku. Zdej nas čaka še ogn pa pečena koruza. Seveda sm pozabla oment – dons nismo preuč švical, kr je blo oblačn pa kr naprej je padu dž. 

Pia
6. dan

Dons zjutri je bla budilka mal bl poznej, čeprov smo bli že skor usi takrt že budni. Po zajtrku smo se odpravl na pot. Prvo polovico smo hodli po asfaltu, umes nas je dobu dž, a so se šli vseen nekteri kopat v izvir (vse za točke). Itak je bla Maja prva not. Pred tem smo se za točke kr usi povzpel do cerkve, kjer je Matic P pozvonu. Zavetje pred džom smo poiskal v neki jami, tam smo mel tud malco, nekteri so še mal raziskaval jamo. S poti smo zavil do grada Kostel, Matic P nam je prboru ogled kratkga filma o zgodovini gradu. Zvedli smo, da j to drug ta največi grajski kompleks v Slovenij. Od grada do Fare, kjer smo spal, smo šli kr po gmajni. Morm rečt, da mje kr zanimiu hodet po brezpotjih.  Ko smo pršl do Fare, sm ugotovla, da točn na ta mest pridem nazaj v četrtk na festival, kar je blo kr presenečenje. Dons si spet kuhal riž tisti, k so ga ta prvič zažgal. No, tokrat je biu kr u redu. Zvečer je Matic P zakuru ogenj, spekl smo koruzo. Js sm jo prvič probala in mi ni bla neki ful všeč. Ob ognju smo še pel. Kmal smo se moral poslovit od Mance, k nam je za slovo prnesla še sladoled. Pozabla sm dodat, da smo se že zjutri poslovil in zapel vse najboljše Tjaši, k se je okužla s korono. Upam, da se čimprej pozdrav in da se noben od nas ni nalezu. 

Kaja
7. dan

Dans sm spala bl slab, zutri pa j blo treba še prej ustat. Predn smo se spravl, sm zrihtal še dixi challenge. Čez mejo smo pršl z manjšimi zapleti, pol smo pa začel mal švicat u hrib. Ni blo tok hudo strmo, je blo pa dougo. Pauzo smo naredil v Delnicah, tam smo okupiral tud Lidl pa za par minut zabil štacuno. Kupla sm si neki slanga pa sladkga. Popoudan smo se sprobal tut v orientaciji, umes smo se čist u izi zgubli. Čist pred koncem sm čez cesto vidla laufat opico (pač what? kak?), sam drugi pravjo, da mam mende privide. Ko smo pršl u kamp, je blo kosilo že napou kuhan, js sm šla postavt naš brlog za čez noč, pol smo šli pa skočt v jezer, jz sam dvakrat. Zatem sm dubla še tuš pa večerjo, po večerji pa še neki pribolškov iz Lidla. 

Pia
7. dan

“Ustaj!” se je dons zadrl iz Matičevga zvočnka, dons je bla budilka že ob šestih zjutri. To je bla po kilometrin in višin najtežja etapa, ampak se je na konc izkazala za kr fletno. Najprej smo moral prehodit 2 km do meje, zame je blo prvič, da sm šla čez mejo peš. Pot je šla večinom po gmajni. Ko smo pršli do Delnic, smo pomalcal in ugotovil, da imajo tle del civilizacije – Lidl. Vsi smo se vrgl v šoping sladkarij in slanih prigrizkov. Od Delnic naprej smo mel vodenje po skupinah. Mislem, da j naši skupin zlo dobr šlo. Ko smo pršl do kampa, je bil kosil že skor kuhan, a smo mel še dost cajta, da smo se nekteri šli kopat. Voda je bla supr. Fantje in Neja so šli plavat na drugo stran jezera, jz sm pršla recimo do tretine poti. Po plavanj sm si prvošla še en tuš, pol pa še kosil. Pol sva z Majo rešvali sudoku , tak, k ma 16 številk. Na recepcij smo si sposodil žogo za odbojko, naša ekipa je zgubla sam eno tekmo od štirih, kar mislem, daj kr velik uspeh. No, zdej pa pišem v šotoru pred spanjem in vam želim lahko noč. 

PS Šotor nam je postavla Kaja sama. Hvala, Kaja. 

Kaja
8. dan

Ponoč sm spala bl slab, ker je pod men biu velk pukl, zato sm se uso noč obračala, pa bla napot Maji pa Pii. Za zajtrk je bla kaša. Najpr sm mislla da um ostala lačna, ker kaše ne maram, sam pol sm šla še po eno porcijo kr je bla prou dobra. Dopoudan smo mel olimpijske igre, js sm lovila frizbi, metala drve, igrala odbojko pa plavala. Po malci – tokrat so bli to namazi smo šli na kratko pot. Šli smo mim kavbojskega mesta, k smo si ga na hitr ogledal brez vstopnine. Kmal smo pršl do Fužinskega jezera in do našga placa, kjer smo spoznal sosede – irske skavte. Postavl smo šotore, pojedl čevape, Matic je pa spet zakuru ogn oziroma kr orenk kres. Na žerjavci smo spekl še banane s čokolado. Kr sm bla preveč lena, sm uzela kr Majino, ko je ona pekla že drugo banano. Pred spanjem smo šli še do kopalnce in srečal še druge sosede – Avstrijce. U šotor sm šla u upanju na bolj udoben spanc kot včer. 

Pia
8. dan

Današen dan je poteku čist drgač kt ostali. Začeu se je bl pozn zjutri, pa smo se usi zbudil pred budilko. Po zajtrku so se začele olimpijske igre. Tekmoval smo v metanju frizbija, debla, deblonosu, odbojki, teku na hrib in plavanju. Morm rečt, da je nam, Merino majčkam, šlo izredn slab. Bli smo zadn pri skor čist useh igrah. Jz sm tekmovala v metanju debla, deblonosu, odbojki in plavanju. Določene stvari zgledajo zlo laži kt dejansk so. Po igrah smo se šli kr skor usi ohladit v jezer. Ko smo se skopal, smo pojedl malco in krenil na pot. Naša skupina je vodla najprej po cest, pol pa po brezpotju, pol je pa Matej raj prevzeu vodstvo. 🙂 Na pot smo se ustavl pr kavbojsk vas, kjer smo mel krajšo pavzo. Tabor smo postavil v naselju skavtov. Ko smo pršl, so bli tam že irski skavti. Vsi zgledajo zlo prjazni in morem rečt, da zlo radi pozdravljajo. Za kosil smo mel dobre čevape. Čeprov je zgledal k so se pekl kt da se kuhajo v žup pira in ola. Zvečer je Matic zakuru ogenj kj zgledu kt da hoče gmajno zakurt. Ko se je nardila žerjavca, smo spekl banane s čokolado. Ko smo se rihtal za spanje, smo pa srečal še ene skavte, k so glih pršli. 

Kaja
9. dan

Po udobnem spancu smo zjutri ustal prej k zadnje dni. Za zajtrk sm med drugim jedla jajce brez soli. Približn pol mojih sotrpinov se je najverjetnej zastrupl z vodo iz kampa pr Lokvarskem jezer. Zapustla nas je še treta punca – Gaja. Pot ni bla douga, je pa bla naporna. Na najhujšmu deli smo pou ure švical u hrib pa nardil 200+ višinca – u tak breg še u življenj nism rila. Umes smo se ustavl na krajši malci, meli neki orientacije po ekipah in si prislužli čokolado. Kasnej smo zagledal morje in most na Krk. Do tja se je pot vlekla pa tud zlo vroče je blo. Kratke rokave sm zavihala, dab popravla svoje rokavčke, pa recimo da m je uspel. Most do Krka smo prehodl, kar je bla dobra izkušnja. Kombi smo počakal na parkingu, kjer smo si kupl lubenico. Odpeljal smo se na ranč, postavli šotore, skuhal kosil, dans smo mel ribe. Po kosil smo mel krajšo iskalno akcijo Klare, k je šla na sprehod, pol smo pa šli na plažo. Z Majo sva šli na napihliva igrala, seveda nisma plačale vstopnine, sam ker sma sposobne, naj ni noben dobu. Pol smo se pa še na hitr razgledal pomestu pa šli na sladoled. Na pot nazaj smo se ustavl še na wc-ju in zamudil uro (nazaj bi mogl bit do devetih, nismo pa zamujal dost). Ker sma s Pio pospravlale šotor, sma zamudle še večerjo in se pred spanjem najedle krekerjev. 

Pia
9. dan

Medo Brundo je bla današnja budilka. Ustt smo mogl kr zgodi, sam sm usaj dobr spala. Dons smo se poslovil od Gaje k se je učer neki slab počutla. Glede na počutje nekterih je bil dons zjutri dan za zbolevanje. Ugotovil smo, da je verjetn bla kriva voda u kampu u kterem smo spal en dan prej. Po zajtrku smo začel s hojo. Najprej je bla pot po ravnem, pol smo pa pršl do najhujšga brega. Tolk kt mij pa teku švic k smo hodil v tist breg mi pa tud po moje še nkol ni. Na srečo usaj sonce ni svetu, ampak je blo oblačn. Najprej smo hodl po jas ob plinovodu, mal gor mal dol, pol smo pa pršli do necga kamnoloma, pa se je pot strm spušala smo hodl cik cak. Predn smo se spustil, smo prvič videl Krčki most. Pot do tja se je pol še kr vlekla, ampak k smo pršl do mosta, smo bli usi zlo vesel in smo kr mahal skor usem k so se prpelal mim. Čakala nas je sam še pot čez most. Prečkanje je blo kr zanimiv. Ko smo pršl do parkinga, kjer nas je kasnej pobral Jože, smo si prvošli lubenco. Skupi smo zbral dnar še za eno in dobli četrt gratis. Ko smo pršli do placa za kamp, smo postavli šotore in čez neki cajta mel kosilo / večerjo. Pol smo se odpravl na plažo. Neki jih je blo tok pogumnih d so plaval do vodnih igral in se gor švercal, dok jih ni oskrbnik opazu. Po kopanju smo se nekteri odpravl do mesta in si prvošl kepco sladoleda. Ko smo pršl nazaj, smo še mal gledal zvezde, pol pa počas šli spat. 

Kaja
10. dan

10 dni je minilo zelo hitro, čeprav so bili dnevi mnogokrat naporni. Vesela sem, da sem se udeležila tabora, saj mi je dal veliko lepih izkušenj. Hvaležna sem za veliko novih prijateljev, še posebej za Majino in mojo cimro Pio. Zahvaljujem se organizatorjema Alenki in Mateju, da sta poskrbela za nas in nas varno pripeljala na cilj. Tabor Outsider mi bo ostal v lepem spominu. 

Pia
10. dan

 Glede na to, da je to moj zadnji zapis v dnevniku moram povedat, da sem se imela zelo lepo in da sem spoznala veliko prijetnih ljudi. Rada bi se še posebej zahvalila Kaji, ki je nama z Majo skoraj vsak dan čisto sama postavila perfekten šotor.