Poskusna bronasta odprava je potekala v dolini reke Dragonje. Na poti od izvira so izliva so imeli dijaki nalogo, da izvedejo kvantitativno raziskavo kvalitete vode v Dragonji in njenih pritokih in ob tem premagati okoli 30 km poti večinoma po neoznačenem terenu oziroma kar po sami reki.

Vsak od udeležencev je tako videl slovensko primorje na način kot ga poznajo le redki, v divji naravi, stran od dovtipov civilizacije in obstoječe infrastukture. Svet se je že od vsega začetka geomorfološko zapiral, pogled je segal le nekaj sto metrov naprej po strugi, večinoma so se razdalje premagovale kar po reki, šele v spodnjem toku so se udeleženci odločli zaviti tu in tam na obstoječe cestišče.

V spomin se mi je usedla odločnost vseh mepijevcev, da pridejo do izliva Dragonje, čeprav so nekateri že zelo zgodaj kazali določene znake utrujenosti, prej mentalne kot fizične. Tega ni povzročal teren, temveč tisto, na kar niso bili pripravljeni – neskončna goščava ob reki, ki navidez ni spustila nikogar skozi. Če bi takrat vedeli, koliko je resnično še do konca, dvomim, da bi vsi vztrajali. A s skupinskim duhom je dvom posameznikov izpuhteval in mladostna razigranost je  vedno znova postavljala vse na noge, jih prepričala, da zmorejo in da bodo prišli do konca. V sebi so vsi našli tisto nekaj več, kar jim doma niti ni potrebno iskati. Mislim, da jim je bila prav ta najdba všeč. Kot ocenjevalec sem jih prvič videl na četrti točki, kjer smo izkoristili nekaj trenutkov za ogled slapov Pesjak, in takrat so že vedeli, da bodo prespali nekje tam, kjer so načrtovali. Noč ob Fermovem mlinu je bila hladna, zjutraj pa niso dolgo čakali – s sončnim vzhodom se je avantura nadaljevala. Nekje pred mejnim prehodom Dragonja jih vnovič srečam in posnamem nekaj kadrov za arhiv. Nekateri že bogato obdarjeni z žulji zaradi neprimerne obutve in hoje po reki prejšnji dan so v skupinah hodili nekaj metrov zadaj, a so ostali razumeli, da na odpravi ni zmage posameznikov, temveč le zmaga skupine, zato so nadaljevali skupaj in si pomagali z vzpodbudo. Dragonja se je kemijsko zelo izkazala, ni bilo zaznane kontaminacije, niti prisotnost škodljivih smovi v vodi, ki smo jih merili, kar me je še dodatno razveselilo. Seveda, tukaj ni ljudi in tako tudi ni organiziranega odplakovanja v naravo!


Play Video
Kategorije: Odprave

Multi lingua »