Potopi(s) Lovra m.

V soboto smo se odpravili na Veliko Kozje. Člani MEPI skupine smo zgodaj zjutraj skočili na vlak proti Radečam, kjer smo se zbrali na postaji. S hojo smo začeli ob osmih zjutraj na Železniški postaji Radeče. Do druge točke (smerokaz) smo prišli čez natanko 25 min. Nekaj časa smo še hodili po cesti do odcepa, kjer je bila naša tretja točka. Naprej smo nadaljevali po gozdni poti do četrte točke-Sedlo na grebenu. Naša peta točka je bil Kincl z 577m nadmorske višine, kjer smo se malo odpočili in uživali v lepem razgledu nad obdelovalnimi polji, gozdovi  in reko Savo. Nekatere v skupini je zagrabila lakota, zato smo se pri naslednji točki- cerkev malo okrepčali. Naslednjo točko smo za kakšnih 20m izpustili in smo šli naprej, kar nas je kasneje drago stalo. Skoraj smo že prišli do vrha na Veliko Kozje, ampak smo se zaradi prejšnjih napak morali obrniti nazaj do prejšnje točke, kar nam je zelo podrlo moralo. Ampak mi smo ekipa MEPI in se nismo tako zlahka vdali, ter odšli na prejšnjo točko in se po kratkem odmoru povzpeli na Veliko Kozje. Ta vrh je imel najlepši razgled daleč na okoli in to nam je povrnilo moralo za naprej. Do naslednjih točk smo večinoma hodili navzdol po posušenem listju. Na poti do devete točke smo imeli neprijetno srečanje z večjo družino, ki je imela pse, naš zlati prinašalec je pričel na ves glas lajati in smo ga komaj zadržali. Na deseti točki-cerkev Sv. Lovrenca smo srečali skupino starejših ljudi med njimi je bil gluho nem gospod, ki je želel pobožati našega zlatega prinašalca in seveda smo mu željo ugodili. Potem smo se spet sprehodili po cestah in prišli do roba pašnika, ki je bil naša enajsta točka. Dvanajsta točka-Vrh Radež. Od trinajste točke smo spet zavili v gozd. Dolgo smo hodili nato pa smo naleteli na potoček, ki nas je vodil do izhoda iz gozda. Na koncu nam je ostalo še nekaj časa, zato smo se hitro skopali v zelo mrzli Savi in nato počakali na vlak in odšli domov.

L.

Opis trase:

Od želežniške postaje skozi podhod in nato po cesti do odcepa poti (KT1),

po planinski poti strmo gor do ceste, kjer je  smerokaz (KT2).

Po cesti do KT3, neizrazitega odcepa na levo na lovsko pot, kjer se zapustijo planinske markacije,

nato po slikoviti lovski poti do sedla grebena (KT4),

po neoznačenem grebenu do razglednika s klopco (KT5), nato izrazit spust do hiš vasi,

po cesti skozi vas po markacijah v klanec do cerkve Sv. Duha (KT6),

skozi gozd po poti do pašnikov in nato v smeri naslednje kontrolne točke poti po brezpotju skozi gozd, prečenje planine in po azimutu  na vrh Planina(926km) – KT7.

Po grebenu po neoznačenem svetu na sedlo, kjer se priključi na planinsko pot in potem na razgledišče Veliko Kozje z žigom (KT8).

Nadaljevanje po grebenu preko neizrazitega vrha Veliko Kozje. Prečenje naprej po planinski poti  po grebenu  do naslednje točke KT 9 – sakralnega objekta na križišču poti.

Naprej do cerkve Sv. Lovrenca (KT10).

Pričetek daljšega spusta po cesti, nato rahlega vzpona v smeri prihoda do odcepa levo v gozd, naprej po poti do makadamske ceste, ki preide v asfaltno.

To zapustimo pri kmetiji desno po markacijah po robu pašnika, vstopimo v gozd, po gozdu do roba pašnika  – KT11 (previdno s električnimi pastirji in biki na pašnikih!).

Po robu pašnika v klanec na vrh griča Radež (KT12),

nato po brezpotju skozi gozd po čim manj strmem pobočju v smeri azimuta na ovinek ceste(KT13) .

Sledi sestop, sprva po cesti, nato pa na križišču pod cerkvijo poiščemo smerokaz za Breg (KT 14),

sestop po označeni poti po  gozdu, na primernem mestu poiščemo sredi gozda pašnik(KT15).

Na spodnji strani pašnika se po brezpotju spustimo do slabše steze , ki levo preči pobočje nad mokrim grabnom. Postopoma pridemo po močvirnem svetu v Črno hosto in do zadnje kontrolne točke ob Črnem potoku (KT16). Naprej do ceste in naprej do ŽP.

Sled skupine

Kategorije: Treningi