Ekološka orientacija VRBINA

Nedaleč od sedeža Mepija Krško smo se spopadli s plastičnimi barbarskimi plemeni severne in osrednje Slovenije, ki so se brez dokumentov pritihotapili na brežine Save mimo vseh postavljenih zapornic in visokotehnoloških ovir. S številčno vojsko smo se spopadli  nekako v slogu števila 300, ki smo ga zaradi  nadstandardnih okvirov direktive Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja morali deliti z 30. Ne glede na vse smo se veselili tudi preostalih naključnih mimoidočih, opremljenih z rokavicami, ki bi našli črne vrečke za akumulirano plastično barbarsko nesnago  na mestu samem. Razen nekaj ribičev, ki se niso dali motiti, ni bilo zainteresiranih naravovarstvenikov. Čiščenje smeti še ni prioriteta.

24.4.2021 (pričetek ob 7h) – lokacija pričetka na karti spodaj

Na območju NEK (kjer so še do nedavnega rasle orhideje) na kranjski strani, gps: 45.932706, 15.519254 (karta spodaj), kjer je tudi cilj orientacije.

Aktivnost je lahka, zahteva le sposobnost prepogiba naprej na prostem in določeno stopnjo nestrpnosti do naključno porazporejene plastike v okolju.

Po brežinah Save na kranjski strani, začeli bomo na mestu nasproti NEKa, potem pa proti Brežicam, dokler bo volja in moč (sektorji čiščenja so označeni z zvezdicami na karti, predvidoma bom očistili do otokov).

Posebni odred si bo s čolni ogledal stanje tudi na brežinah otokov.

Tisti, ki se dogodka udeležujejo zunaj karte, lahko vreče za smeti prevzamejo z najavo na telefon 068 160 981 ob 7h zjutraj na mestu samem (na nasipu).

Povratek na mesto zbiranja pa bo potekal po parih po orientacijski trasi (krogci na karti). 

V primeru najdbe divjega odlagališča večjih odpadkov na trasi to poslikate ter skupaj z sliko in GPS lokacijo to naslovite na ustrezen organ občine Krško:   https://www.krsko.si/CreateNew/391

Kakšno uro bo potekalo čiščenje po sektorjih, eko-orientacija pa za pohodni korak še kakšno uro več.

V primeru najdbe divjega odlagališča večjih odpadkov to poslikate ter skupaj s sliko in GPS lokacijo to naslovite na ustrezen organ občine Krško:   https://www.krsko.si/CreateNew/391

Rokavice za zunanje obiskovalce, vrečk bo dovolj. Odvoz materiala je preskrbljen. MEPI ima opremo zagotovljeno s strani občine.

Ni potrebna, za karte orientacije pa izpolnite spodnji obrazec… 

  Zbirno mesto 24.4. sedmih zjutraj:
  Karta Ekološke orientacije
  Kategorije: Treningi

  2 Komentarja

  Jože Kozole · 19. maja, 2021 ob 20:07

  Zahvala

  Pri akciji čiščenja smeti na desnem bregu Save ste odkrili tudi avto prikolico in jo slikali, objavili na Posavskem obzorniku. Prikolica je bila ukradena 11.4.2021. Z vašo aktivnostjo ni več pogrešana.

  Hvala Vam za čiščenje narave.
  Hvala za fotografiranje, objavo.

  Lep pozdrav
  Jože Kozole

   profM · 19. maja, 2021 ob 20:10

   Seveda smo veseli, da smo lahko pomagali. M.

  Dodaj odgovor

  Avatar placeholder

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Multi lingua »