ČAVEN in KUCELJ

Poročilo 2

V nedeljo, 20. 2. 2022, smo se odpravili proti Primorski. Parkirali smo pri vznožju. Naša naloga je bila poiskati deset kontrolnih točk in pri vsaki narediti selfie, da sta vodnika vedela, kje smo in ali smo vsi.  Najprej smo se napotili proti Mali gori ter proti prvi kontrolni točki in jo dosegli. Drugo točko smo spregledali in se napotili strmo v breg. Ko smo prejeli vodnikov klic, smo se morali vrniti nazaj in posneti selfie. Bilo je malo naporno, saj nam sploh ne bi bilo treba hoditi tja gor. Malo smo se pošalili, da je bilo to za ogrevanje.  Na tej točki smo odpravo avtomatsko padli. Tako smo se odpravili dalje. Med potjo so nam srebrni MEPI člani pokazali, kako se postavi šotor. Pri koči na Mali Gori smo se ustavili za kratek čas. Naša naslednja postojanka je bil Kucelj s 1237 m nadmorske višine ter kasneje še Selovec in Veliki rob. Na Velikem robu smo imeli topel obrok. Najprej je kazalo, da ga ne bo, saj smo imeli gorilnik, vžigalnika pa ne. Izkazalo se je, da je imel Gašper kremen, ki ob potegu ob nož naredi iskro. Opraviti smo morali še zadnji vrh, Čaven. Tako smo zaključili osvajanje novih vrhov in se napotili navzdol. Ustavili smo se pri cerkvi Sv. Pavla. Tam sem imela jaz na povodcu psa. Mimo nas pa so prihajali pohodniki še z enim psom. Nakar me Lumpi tako močno povleče, da če mi ne bi Gašper pomagal pri držanju, bi zgrmela na tla. To je šlo za las. Pot nas je vodila tudi mimo najstarejšega vodnega stolpa, ki je najstarejša tehnična zgradba pri nas, zgrajena v 5. stoletju. S tem smo tudi našo pot končali, za konec pa si še privoščili večerjo v bližnji gostilni.

To je bila moj prvi trening do sedaj, saj sem se šele pred kratkim včlanila. Imeli smo se odlično, k tem je prispevala dobra družba ter naš štirinožni prijatelj Lumpi.

                                                                                      Neja Avsec

Trening 2

1.

Karta

2.

karta

Prvi ogled 11.2.2022

17km poti in brezpotij

Po srednječavenski poti

V družbi domačina

Modrasovec

Sled treninga 1

Kamnolom ob glavni cesti

Križišče – ocenite, koliko metrov vzpona imate do vrha  Mala gora

Vprašanje: kaj je rebrinčevolistna hladnekija, kdo in kdaj jo je odkril in kakšen pomen ima? Kakšno slikajte, če jo ugledate.

Koča na Mali gori – na FB Koče na Mali gori je nekdo oktobra 21 objavil sliko še nerešene križanke, poiščite še naslednja nenapisana gesla:

  1. mesto na Portugalskem,
  2. tista veverica in
  3. otok pri Dubrovniku
  4. otok v nizozemskih Antilih

Kucelj (1237m) – skuhajte svoj obrok hrane in poiščite azimut in razdaljo do točke 4

Selovec – poiščite najlažji prehod z vrha do Velikega Roba

Veliki Rob (1237m) – določite azimut s kompasom do oddajnika na vrhu Trstelja, če bo ta viden 

vrh Čavna (1184m)

Skalovje pod vrhom Čavna (850mnv) – kaj kaže smerokaz za nasprotno smer naše poti?

Križišče s srednječavensko potjo (850mnv) – usmeri se proti točki 4 in oceni razdaljo do tja v naravi

cerkev Sv. Pavla (490mnv) – kraj je bil  že naseljen v železni dobi. Kaj so na tem mestu zgradili Rimljani? Kdaj je bila postavljena današnja cerkev in kakšen pomen ima ta cerkev danes?

Na enemu od spomenikov je upodobljena ena ptica – za katero ptico gre in kaj piše pod njo? 

Rimski vodnjak nad vasjo (400mnv) – najstarejša rimska tehnična zgradba pri nas. Kdaj je bil zgrajen?

vas Lozarji – parking

Kategorije: Treningi

Multi lingua »